Höst

Höst

Att sakta dra sig tillbaka

Om sommaren handlar om att vara utomhus och vara aktiv, så är hösten tiden då både naturen och människorna lugnar sig och sakta drar sig tillbaka. Frukten mognar, skolåret börjar. Mörkret som kommer smygande kan kännas lite vemodigt, men samtidigt är dagarna på landsbygden omkring Solberga ovanligt vackra. Hösten har också flera omtyckta högtider. Att leva i samklang med årstidernas rytmer är viktigt på Solberga. Mycket energi läggs på dekorationer som passar hösten, val av sånger med höststämning till samlingen i Arken, att involvera barnen i att uppleva förändringarna i naturen på alla möjliga sätt.


Skolåret börjar med upprop i Arken. De som påbörjar sitt sista läsår blandas med dem som kommer till skolan på Solberga för första gången. Stämningen brukar vara förväntansfull, skolan är en omtyckt plats och många av eleverna är glada att komma tillbaka efter sommarlovet. De flesta trivs bäst i klassens fasta rutiner och mer förutsägbara dagar.

Med hösten kommer någonting som är populärt bland våra elever.

Den årliga äppelskörden! Alla hjälps åt att plocka. På hela Solberga finns 47 äppelträd.

Av flera av äpplena blir det äppelmust som lämnas ut till elevhemmen och skolan. Eleverna följer äpplet hela vägen från trädet via musteriet till sin mun. Träden är märkta med namn på äppelsorten och vilken månad som just den sorten bör plockas. Många äpplen blir också uppätna som ett extra mellanmål på vägen mellan lektionerna…

Mikaelifirandet är en av våra mest omtyckta högtider, möjligen för att den är så spännande.

Den innehåller en hemsk drake, något som får de flesta att känna skräckblandad förtjusning.

Sankt Göran är hjälten som måste döda draken. Han är en symbol för mod.

Att pröva sitt mod är centralt i Mikaelifirandet, och musiken och sångerna som hör till högtiden är mer dramatiska än vanligt.

Trummor och drakarna som är närvarande överallt skapar en särskild stämning. Det passar väl ihop med eldfärgerna i löven om hösten.

En del av Mikaeli…

…är det traditionella…

…Mikaelispelet i Arken.

För mer bakgrund och djupgående information, se vårt blogginlägg om årshögtiderna. Här har vi samlat några foton som inte fick plats där men var för fina för att inte vara med alls.

Skyltarna och uppmärkningen för vandringslederna i skogen har våra elever gjort i skolan. På ”Drakstigen” möter eleverna olika modprov då vi firar Mikaeli.

Bland annat får man prova sitt mod på draken. Alla dekorationer är gjorda av elever och lärare, oftast tillsammans.

Ett annat modprov är att gå med ögonbindel…

 …till mitten av en labyrint.

Man får också försöka stjäla drakens ägg!

Om man lyckas får man behålla det.

Draken kan se ut på många olika sätt, bara fantasin sätter gränser. Detta är ett årstidbord på ett elevhem. Årstidborden ändras efter årstiderna, det är elevhemsmedarbetarna och barnen som gör dem fina tillsammans.

Med så mycket träd och buskar på Solberga så blir det också mycket löv på marken på hösten.

Våra tre kära vaktmästare tar hand om de flesta…

…och vi andra hjälper också till då vi kan.

Sankt Martin är en annan högtid som vi firar på Solberga.

Dagarna har blivit ännu lite mörkare nu.

Och alla behöver en lykta (läs mer om Sankt Martin-firande).

Det viktigaste med högtiderna är gemenskapen och tryggheten i de välkända sångerna, utsmyckningarna och traditionerna.

Högtidernas aktiviteter är inte en del av den vanliga vardagen och blir därför spännande och efterlängtade.

Mycket omsorgsfullt arbete läggs på förberedelserna av de speciella dagar vi firar på Solberga. Det hjälper barnen och medarbetarna och grannarna att se att de alla är en del av ett sammanhang och även en del av rytmen genom årstiderna.

Alla tycker om lite extra ljus och samhörighet när det blir mörkare. Högtiderna på hösten handlar om värme, om eld, men också om att hjälpa varandra och dela med sig. Vid Sankt Martin bakar vi speciella kakor, som är särskilt gjorda för att kunna dela med någon man tycker om.

Det är så vi förbereder oss för Kung Bore…

Kontakt

SOLBERGA BY

Solberga 27
153 91 Järna
info@solbergaby.se
vxl 08-551 501 26

Hare