Sankt Martin 2018

Sankt Martin 2018

Text: Gunnel, Foton: Walter


Sankt Martin – en sann människovän

Troget kommer sankt Martin ridande förbi hos oss varje höst. Han kommer just som mörkret och höstrusket sätter in på allvar och nätterna blir kalla.

Berättelsen om sankt Martin tog sin början på 300-talet. Då regerade romarna över världen, så hos oss går romerska soldater med Martin som rider på sin häst. Martin var själv soldat i den romerska hären innan han övertalades att bli biskop. Det som gjorde att folket så önskade att få honom till biskop var att Martin i själ och hjärta var en sann människovän. Han kunde inte sova gott om han visste att någon fick gå till sängs utan att ha ätit sig mätt. Eller om någon fick frysa för att kläderna på kroppen inte var varma tillräckligt.

Legenden

Enligt legenden kom han en mörk kväll ridande mot en stad då han i mörkret hörde en bön om hjälp. Bönen kom från en fattig hungrig stackare som satt och frös i eländiga paltor, utmed vägen. Han stannade sin häst, klev ner och med lyktans ljus fann han mannen. Då tog han sitt svärd och delade sin varma röda mantel mitt i tu och svepte in fattigmannen i den. Att lyssna och märka sina medmänniskors behov och att dela med sig, det är uppmaningen från sankt Martin till oss människor. Det är en uppmaning som ständigt är aktuell och som vi varje år behöver höra på nytt. Därför säger vi: “Varmt välkommen sankt Martin, du behövs i vår tid!”.

“Att lyssna och märka sina medmänniskors behov och att dela med sig, det är uppmaningen från sankt Martin till oss människor.”

Kontakt

SOLBERGA BY

Solberga 27
153 91 Järna
info@solbergaby.se
vxl 08-551 501 26

Hare