Vinter

Vinter

Foton: Manuela Friemann,
Simone Strandberg, Kajsa Petersdotter m.fl.


Ljus och gemenskap

Om vintern blir värme och mys ännu viktigare än vanligt. Alla elevhem har en öppen spis som det eldas flitigt i under vintern, och aktiviteterna i elevhem och skola är inriktade på ljus och gemenskap. Som ni ser i detta bildgalleri har vi fler högtider på vintern än någon annan årstid. Kanske är det ingen slump, då högtiderna hjälper oss ha roligt inomhus. Barnen verkar tycka om den aktiva och förväntansfulla atmosfären, precis som vi vuxna.

Arken, vår aula där vi samlas varje dag för att säga godmorgon och adjö, ligger högst upp på Solberga.

Solbergas kontor där bl.a. rektorn, elevhälsan, verksamhetschefen och vaktmästarna har sina lokaler. På övervåningen är det hyreslägenheter för privatpersoner.

Det bor personer i alla åldrar i byn; ungdomar som flyttat hemifrån, barnfamiljer, pensionärer.

En viktig tradition på Solberga är då vi samlas i Arken i advent för att binda julkransar och göra årets julbock. Arbetet är roligt och lättsamt, vi får lyssna till levande musik av våra duktiga musiker under tiden och stämningen är fokuserad och glad. Lukten av granbarr som fyller Arken gör det hela extra mysigt.

Det binds kransar att hänga både på elevhemmen och i skolan.

Alla hjälps åt tills det är färdigt, inte bara med ”sina egna” kransar.

Då julbocken är klar ställs han utanför Arken.

 Där får han sedan stå och vänta in julen.

Barnen ser honom flera gånger varje dag, eftersom det mesta kretsar kring Arken; morgon- och kvällssamling, rytmisk upptakt, eurytmi, övning inför avslutningen. De måste också passera Arken för att komma till elevhemmen på lunchen. Julbocken har valt en mycket strategisk plats för att påminna om julen.

Arkens huvudingång.

Utsikten då du står med ryggen mot Arken.

Om du går runt hörnet på Arken ser du detta; rosenträdgården med snötäckta rosenbuskar, och Stora Solberga, det röda huset till höger. Där finns bl.a. en matsal där barnen äter mellanmål då de är i skolan, ett av våra klassrum och bildsalen. Det är i bildsalen vår nästa aktivitet äger rum.

Ljusstöpningen! Då alla får göra sina egna ljus.

Även här bjuds det på levande musik.

Det är en träning i tålamod att gå varv efter varv…

…och sakta se sina ljus bli större.

Ljusen görs av bivax, som luktar juligt och trevligt.

När de äntligen är lagom tjocka får man klippa av ”droppen”.

Barnen tar hem ljusen som de har gjort.

Precis som att odla sina egna grönsaker, som ni kunde läsa om i bildgalleriet om sommaren, är det en särskild känsla att göra sina egna ljus. Att tillverka saker som man sedan använder ger oss en annan relation till vår omgivning, till sakerna omkring oss.

Lucia är självklart en viktig högtid på Solberga om vintern. Istället för morgonsamling är det luciatåg på morgonen. Vuxna från skola, elevhem och kontor är luciatärnor och tomtenissar, och sjunger för oss andra. Stämningen är lugn och barnen brukar tycka mycket om detta. Arkens fönster kläs med handgjorda mönster i advent, som ni kan se bakom luciatåget. De föreställer, från vänster till höger, de tre vise männen, Josef och Maria, och herdarna. 

Julen närmar sig, granar kläs i alla elevhem, av barn och vuxna tillsammans. 

Ett fönster i skolan som målats inför julen, fönstermålningarna ändras efter årstiderna.

Vi återvänder nu till Arken. Som ni har förstått vid det här laget är Arken centrum för aktiviteten på Solberga. Och nu är det dags för julspelet.

Julspelet spelas av de vuxna, för barnen. Det är nästan exakt likadant, varje år. Barnen får för en gångs skull bara sitta och titta på, utan att vara delaktiga på scenen. De flesta av dem tycker att det är roligt att se de välkända vuxna i andra roller än de är vana vid. 

Några dagar efter julspelet hålls julavslutningen i Arken.

Musik och sång är en del av den, precis som i allt vi gör.

Musik och sång är en del av den, precis som i allt vi gör.

Även om det är skönt att vara inne på vintern, så kan det också vara fint i naturen, särskilt om det är vackert väder. Många åker pulka i vår pulkabacke.

Så länge det inte är för kallt ute fortsätter ridningen, vilket också är en fin aktivitet då det är soligt. Särskilt inne i skogen är det vackert att rida vid fint väder.

Så länge det inte är för kallt ute fortsätter ridningen, vilket också är en fin aktivitet då det är soligt. Särskilt inne i skogen är det vackert att rida vid fint väder.

Något som är väldigt speciellt varje år: maskeraden. Det är ett nytt tema på maskeraden varje gång, här var det ”sagor”.

Lärarna väljer tema och övar in en teater som de ska spela upp för barnen. Elevhemmen får klä ut sig fritt utifrån temat. 

Mycket arbete läggs på dekorationerna för maskeraden, de byts ut varje år för att passa årets tema. Även väggarna i Arken kläs för att passa in.

Barnen får inte se någonting av detta i förväg. De kommer till Arken fyllda av nyfikenhet över hur det kommer se ut.

Det här året bygger teatern av lärarna på sagan ”Råttfångaren i Hameln”.

En berättare leder oss genom sagan så vi ska förstå vad det är som händer.

En berättare leder oss genom sagan så vi ska förstå vad det är som händer.

Barnen är en del av det hela och bjuds in av lärarna att vara med på olika moment i teatern. Berättaren inkluderar dem i sagan som spelas upp, genom att ställa frågor eller be dem hjälpa till med något. Ofta är det också en dans eller något annat som alla som vill kan vara med i. 

Kostymerna brukar vara mycket fantasifulla. Här ser vi bl.a. ett troll, en vildvittra och två av de tre små grisarna.

Teatern innehåller ofta någonting som är lite läskigt, och barnen måste rycka in för att rädda situationen.

Vilket de alltid lyckas med! 

När teatern är slut äter vi lunch tillsammans vid borden som ställts upp i Arken för maskeraden. Elevhemmen har med sig mat som vi alla delar på.

Lekfullhet och glädje är det viktiga i maskeraden. Att få låtsas vara någon annan och se de vuxna leka, och framförallt, att leka tillsammans med dem. Det ger så mycket att förbereda så fint det går inför maskeraden, när vi får se hur glada barnen blir och hur spännande och roligt de tycker att det är.

Efter maskeraden börjar våren närma sig så sakteliga…

Kontakt

SOLBERGA BY

Solberga 27
153 91 Järna
info@solbergaby.se
vxl 08-551 501 26

Hare