Sommar

Sommar

En naturlig stolthet

På Solberga gör vi inte bara vårt jobb och går hem. För många som arbetar här är Solberga deras hem. Nästan alla som bor här i vår lilla by har en koppling till arbetet kring barnen. Det är nu över 75 år sedan Solberga by skapades som en trygg plats för barn med särskilda behov. På de här åren har byn utvecklats till en plats där de som bor och arbetar känner en naturlig stolthet i att ta hand om husen, skolan och omgivningarna. Lärare, assistenter, vår medicinska personal, vaktmästarna, de som arbetar på kontoret: när det behövs gör alla det lilla extra för att barnen som flyttar hit ska känna sig välkomna. Detta för att kunna erbjuda dem en miljö som är så närande för deras individuella behov som den kan bli. Men låt oss sluta berätta om det. Låt oss visa er istället.

Solberga har växt en hel del sedan det startades för över 75 år sedan. Det började med ett fåtal hus, och som ni kan se på kartan ovan är det nu ansenligt många fler. Det är svårt att tänka sig ett bättre läge för en by; havet och skogen omger oss på var sin sida och bjuder på sköna sommaraktiviteter. Till exempel ligger Farstanäsbadet bara en promenad bort, och i skogen finns flera vackra vandringsleder. 

Vår aula Arken, där vi börjar och avslutar varje skoldag under läsåret. Det är också här alla föreställningar eleverna sätter upp äger rum. Under sommaren används Arken bl.a. till gemensamma sångstunder eller bio!

Sommarlov innebär att vi ofta fortsätter med morgonsamlingar och aktiviteter under några veckor eftersom många av barnen mår bra av rutiner. En av aktiviteterna kan vara att ta hand om skolträdgården, som ni ser på bilden ovan.

Aktiviteterna på sommarlovet är valfria och dagarna är mer spontana än skoldagar, med mindre krav. Att leka och vara spontan är i centrum, och det är inte alla våra barn som har lätt för det. En viktig del av vår uppgift som vuxna är att hjälpa till med detta, att se till att möjligheten finns att ha kamrater och ha roligt med dem. Med vänner lär man sig det viktigaste; bry sig om andra och göra sitt bästa att vara en bra kompis.

Det kör få bilar på Solberga, och vi är tacksamma om alla som besöker oss parkerar i utkanten av området. Solberga ska vara en lugn, säker och ”grön” plats för stora och små, människor och djur!

Eftersom Solberga är som en liten by känner barnen ofta till namnen på alla vuxna, som vaktmästarna, rektorn och verksamhetschefen. Det skapar en känsla av trygghet att veta vilka som finns runt omkring.

Att plocka och äta det man odlat själv är en helt annan upplevelse än att äta något som kommer från affären. Alla blommor ovan växer också i skolträdgård

Midsommar är den enda högtiden som firas på Solberga under sommaren. Ofta är det lugnare i byn den här tiden på året; lärarna är på lov och många elever åker hem hela eller en del av sommarlovet. De som är här firar tillsammans på traditionellt sätt med midsommarstång och små grodorna, ofta kommer också några av grannarna i byn. Det bor omkring nittio personer på Solberga, i alla åldrar, precis som tanken var med byn då den startades för över 70 år sedan. Barnen som bor här ska omges av olika sorters människor.

Kontakt

SOLBERGA BY

Solberga 27
153 91 Järna
info@solbergaby.se
vxl 08-551 501 26

Hare